Aktualności

WARSZTATY WYTWARZANIA ZDROWEJ, REGIONALNEJ I TRADYCYJNEJ ŻYWNOŚCI

  • 25-11-2021
„Tradycyjnie, naturalnie i regionalnie z seniorami” pod taką nazwą realizowany jest projekt przez Korszeńskie Stowarzyszenie Społeczno – Kulturalne „Otwarte Drzwi” w partnerstwie z Miejskim Ośrodkiem Kultury w Korszach oraz przy wsparciu finansowym Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego. W projekcie biorą udział seniorzy z Gminy Korsze.
- „Jednym z działań projektowych to warsztaty kulinarne, które odbyły się w gospodarstwie agroturystycznym. W ramach projektu seniorzy wzięli udział w wytwarzaniu zdrowej, regionalnej i tradycyjnej żywności, wysokiej jakości o charakterze regionalnym. Uczestnicy zapoznali się z tradycyjnymi recepturami wyrobu i obróbki wędlin oraz wytwarzaniem czterech potraw o charakterze regionalnym, historycznym powiązanym z Warmią i Mazurami” – mówi Tomasz Lenkowski prezes KSSK „Otwarte Drzwi”.
 
Seniorzy pod okiem szefowej kuchni Pani Jadwigi przygotowali plińce z pomoćką, dzyndzałki z hrećką i skrzeczkami, farszynki mazurskie, zupę warmińską. Ponadto zapoznali się z tradycyjnymi recepturami wyrobu kaszanki, kiełbasy i salcesonu oraz wzięli praktyczny udział w ich wytwarzaniu.
 
- „Realizacja zadania przyczyni się do trwałego zwiększenia aktywności społecznej osób w wieku emerytalnym. Działania podjęte w projekcie oprócz efektu aktywizacyjnego przyniosą wymierne rezultaty edukacyjne. Zwiększy to ich świadomość konsumencką” – dodaje Tomasz Lenkowski.
 
W ramach projektu przed nami jeszcze: dwa spotkania z dietetykiem oraz realizacja czterech odcinków programu kulinarnego. Projekt współfinansowany ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
 
Tekst i fot.: Organizatorzy
 

Elementy dodatkowe powiązane z tym akapitem w informacji

37Galeria zdjęć: WARSZTATY WYTWARZANIA ZDROWEJ, REGIONALNEJ I TRADYCYJNEJ ŻYWNOŚCI

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją