- Gmina
-
Strefa Mieszkańca
- Edukacja
- Pomoc Społeczna
- Kultura
- Sport
- Budżet Obywatelski Miasta Korsze
- Twoja Gmina Korsze
- WIKOM Wodociągi i Oczyszczanie Miasta sp. z o.o. w Korszach
- GOSPODARKA ODPADAMI KOMUNALNYMI
- INFORMACJA O JAKOŚCI WODY DO SPOŻYCIA
- ZIMOWE UTRZYMANIE DRÓG
- NIE KUPUJ - ADOPTUJ !
- NIEODPŁATNA POMOC PRAWNA
- BEZPŁATNE PORADNICWO PSYCHOLOGICZNE
- GMINNA KOMISJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW ALKOHOLOWYCH
- PROGRAM CIEPŁE MIESZKANIE
- Strefa Turysty
Zgłoszenia do XIX konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę regionalną przyjmowane są do 25 lipca 2019 roku.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe. Organizatorem centralnym Konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie z Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie oraz w niektórych województwach wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Do oceny potraw i produktów powołuje się dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi. Ponadto powołuje się Kapitułę Krajową, która ma za zadanie przyznanie statuetek „Perła” niektórym produktom/potrawom, nominowanym w czasie finałów regionalnych.
Konkurs przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody „PERŁA 2019”. Perły wręczane są na Wielkim Finale Konkursu podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu, które w tym roku odbędą się w dniach 28-30.09.2019 r.
Zgłoszenia do konkursu należy nadsyłać na adres:
k.klos@warmia.mazury.pl
TERMIN NADSYŁANIA ZGŁOSZEŃ MIJA 25 LIPCA 2019 R.
LICZBA MIEJSC OGRANICZONA, DECYDUJE KOLEJNOŚĆ ZGŁOSZEŃ.
Regulaminy i formularze do pobrania na stronie:
https://warmia.mazury.pl/obszary-wiejskie/aktualnosci/4398-dziedzictwo-kulinarne-to-tradycje-warmii-i-mazur